WISKON tec bvba

Laatste nieuws

Vanaf 1 september 2018 is de importheffing die Europa oplegde voor Chinese panelen weg-gevallen, daardoor is de prijs van de zonne-panelen opnieuw gezakt. Nu het moment om een mooie installatie te plaatsen aan een mooie terugverdientijd.

Vacatures

HOOFDTECHNIEKER VOOR ZONNE-INSTALLATIES en AUTOMATISATIE

zonneboilers

zonneboiler

Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte. Deze warmte kan worden aangewend voor de verwarming van water. 
Het principe is heel eenvoudig. Een zonnecollector (een paneel op het dak) vangt het invallende zonlicht op en zet dit om in warmte. Daarvoor is de zonnecollector uitgerust met een netwerk van fijne buisjes waardoor een warmteabsorberende vloeistof, in hoofdzaak water, wordt gepompt.

Vanuit de collector stroomt de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat (boiler) waar de warmte wordt afgegeven aan het leidingwater. Een goed geïsoleerd voorraadvat houdt het water lange tijd warm zodat u ’s morgens nog gebruik kan maken van de opgeslagen warmte van de vorige dag. Daarna keert de vloeistof terug naar de collector waar het opnieuw zal worden opgewarmd. 

Met dit systeem kan een temperatuur van meer dan 40 °C worden bereikt gedurende de helft van het jaar. De resterende periode varieert de temperatuur tussen 15 en 40 °C. De boiler wordt gekoppeld aan een systeem voor naverwarming. Op die manier heeft het gebruikswater steeds de gewenste temperatuur, onafhankelijk van de zonnewarmte. 

Optimaal rendement

Om een zo groot mogelijk rendement te behalen moet de oppervlakte van de collector en de inhoud van het voorraadvat  worden afgestemd op de warmwaterbehoefte van de inwonenden. Gemiddeld verbruikt één persoon 50 liter warm water per dag. Om ook bij een minder zonneaanbod van voldoende warm water te genieten kies je best voor een voorraadvat dat iets groter is dan de dagelijkse behoefte. 

Voor de grootte van de collector geldt als vuistregel 1 m² collector per 50 liter voorraadvat, dus ongeveer 1m² per persoon. 

zonneboiler

 

zonneboiler zonneboiler zonneboiler